вторник, 17 ноември 2015 г.

В. „ЗА БУКВИТЕ – О ПИСМЕНЕХЬ”

Кирило-Методиевски вестник
Бр. 46-А/октомври 2015 г.
Университетът по библитекознание и информационни технологии издава бр. 46-А на Кирило-Методиевския вестник изцяло на френски език, посветен на 70-годишнината на ЮНЕСКО.
Поместени са официални поздравления от вицепрезидeнта на Република България Маргарита Попова, от министър - председателя Бойко Борисов, от министъра няа културата Вежди Рашидов, от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, от председателя на Комисията по култура и медии в 43-о Народно събрание Полина Карастоянова, от председателя няа Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, от заместник – министъра на външните работи Христо Ангеличин, от главния секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Мария Донска, от проф. Мила Сантова, национален екперт по нематериално културно наследство, от Българския патриарх Неофит, от Главния мюфтия ня България д-р Мустафа Хаджи, от ректора на УниБИТ проф. Стоян Денчев.
Централно място в броя заема пространно интервю на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, дадено специално за този брой на изданието.
Певиците от Бистрица, народната певица Валя Балканска, обявена от ЮНЕСКО за „Гражданка на планетата”, прочутия кавалджия Теодосий Спасов – обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир за 2015-2017 г.”
Представени са 9-те български  културни обекта от Листата на Световното културно наследство, поставени под закрилата на Световната културна общност, както и образци на нематериалното културно наследство.
Единствената по рода си Катедра ЮНЕСКО на УниБИТ също е  представена подробно.
Дейността на Фондация „Созопол” на свой ред е намерила място в броя.
Броят завършва с българския възрожденски химн „Върви, народе възродени”.
Изданието ще бъде разпростанявано на юбилейната конференция на ЮНЕСКО в Париж.
Броят е отпечатан в 1000 бройки тираж на най-високо полиграфично равнище от Печатница „Демакс” и се разпространява като дарение по училища, читалища, университети, държавни и културни институции, както и чрез Глобалната мрежа „Интернет” на адрес:

WWW.ZABUKVITE.ORG

Няма коментари:

Публикуване на коментар