четвъртък, 31 май 2018 г.


ХИЛЕНДАРЕЦЪТ И СПИРИДОН ГАБРОВСКИ
СТИГНАХА ДО ЩАТА ОХАЙО

Двамата автори на българска история, с които започва Българското Възраждане — Паисий Хилендарски и йеросхимонах Спиридон Габровски за първи път са събрани в общ сборник. Той се съхранява  в Хилендарската научно-изследователска стая на щата Охайо, град Калъмбъс, САЩ, създадена и ръководена от проф. Матея Матеич и неговия син Предраг Матеич. Българката от Габрово Татяна Николова-Хюстън, която живее от  години в Америка, като преподава балкански танци, изследва подробно този ръкопис и изнесе първо съобщение за него на научната конференция “Манастирската култура на Балканите”, уредена от Научния център “Иван Дуйчев” при Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Сборникът е открит през 1932 г. в Болград от Джеймс Кларк — внук на един от американските мисионери, които повторно се опитват да християнизират българите още по време на Възраждането ни. До края на живота си обаче той не известява за него, нито се заема с проучването му. Намират го след смъртта му...
Сборникът е създаден между 1807 и 1825 г. от двамина писачи. Съчетава т.нар. Рилска преправка на “История славяноболгарская” с откъси от Спиридоновата “История во кратце о болгарском народе славенском”. По-емоционалните публицистични страници на Хилендареца са заменени с по-рационално поднесените Спиридонови страници. С това “Историята” става по-близка на нашия съвременник.






Няма коментари:

Публикуване на коментар