сряда, 3 юни 2020 г.


Айнщайн празнува 11 май

Големият български учен биолог Методи Попов е пълномощен министър на България в Германия за периода 1923– 1931 г. По време на своето пребиваване в Берлин той общува лично с Алберт Айнщайн. Двамата свирили в дует по време на т.нар. музикален чай в дома на Попови. Българинът вземал уроци при проф. Добри Христов. Той свирел на виолончело, а Айнщайн на цигулка. Изпълнявали са заедно творби на Моцарт, Шуберт, Брамс и др. На тържество на 11 май – църковният и възрожденски Кирило-Методиевски празник, е присъствал и Айнщайн. Слово за делото на двамата славянски първоучители произнесъл Методи Попов. Запазени са писма на Айнщайн до него. По същото време българският художник Борис Георгиев прави цветен потрет на Айнщайн и неговата дъщеря Марго. Оригиналът се съхранявапонастоящем в Националната художествена галерия в София. Айнщайн благодари в нарочно писмо до художника, оценявайки високо направения негов портрет.
Според проучването на Юлия Попова, внучка на проф. Кирил Попов.



11 май в Измир

Най-довереният човек на комитетската тайна полиция Христо Иванов – Големия пише в края на века пространни спомени. В тях редом с всякакви приключения в Белград, Генуа, Марсилия, при строежа на Суецкия канал и подробности за градежа на комитетската мрежа има и неизвестно сведение за ранна почит към делото на двамата славянски първоучители далеч от родината.
През 1863 г. Европа чества 1000-годишнината от Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий. Наши българи също са намерили начин да се включат посвоему в това първостепенно събитие.
„Станахме ние, обиколихме всичките пристанища на Цариград да търсим гемии за Америка, но немà. Казаха ни, че в Измир могат да се намерят гемии американски, които товарят оттам смокини и други овошки. Ставаме ние и отиваме в Измир. Но като обиколихме много пристанища, не можахме да намерим и там американска гемия за нататък. Седяхме ние и там две недели. Това беше през майа месец, щото се надумахме колкото абаджии има там, сиреч ножари габровци и колкото други българи имаше, че ги сбрах За пръв път да празнуват Свети Кирила и  Методия, които служиха на български в една черкова над чифутската махала с един грък епископ и той чете на български евангелието.“

  "За Буквите" Кирило-Методиевски вестник   
                 БРОЙ 45/МАЙ 2015 Г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар