сряда, 25 януари 2012 г.

ДОСТОЙНО ЕСТЬ!

                                  Паисий списан в Календара на ЮНЕСКО

В края на отминалата година в Париж заседава ХХVІ сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО. В нея взе участие официална делегация на Република България,  водена от министъра на образованието, науката и младежта проф. Сергей Игнатов, в която влизаха също заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев и председателят на Националната комисия за ЮНЕСКО Виолета Цанкова.

Конференцията прие българското предложение в двегодишния  официален календар на Световната културна общност за 2012 г. да бъде вписана 250-та годишнина от появата на „История славяноболгарская" от Паисий Хилендарски. Това вменява като обезателство в страните – членки нашият първобудител, с когото започва Българското възраждане – едно от чудесата на ХІХ век,  да бъде почетен  по подобаващ начин.

Според този календар през следващата 2013 г. ще бъде чествана 1150-та годишнина от Моравската мисия на Кирил и Методий по предложение на Република Чехия и Словакия с подкрепата на България, Сърбия, Хърватия, Македония и  Полша.

Информация от Министерството на външните работи

Додатък

За първи път съобщи тази единствена по рода си новина в. „100 вести”- Габрово навръх 1 ноември 2011 г. – Деня на народните будители  в бр.251/4405, Приложение за култура, стр. 5. Редактор Велизар Велчев; Седмичното издание на Съюза на българските писатели „Словото днес” отпечата в бр. 31 /692/ от 22 декември 2011 г. на страница първа под заглавието „250 години „История славяноболгарская”: „О, неразумне и юроде! Поради что ся срамиш да ся наречеш болгарин!” публицшстична статия от Илия Пехливанов „Хилендарецът”. Илюстрация: Паметникът на Паисий Хилендарски в Алеята на Възраждането, Варна, Морската градина, открит на 24 май 1927 г. Скулптор Кирил Шиваров. Редактор - водещ броя Виолета Станиславова./ Българското национално родио, Програма „Хоризонт” в предаването „Имат ли песните спиране” с водещ Цвети Радева по повод излизането на Паисиевски брой на Кирило-Методиевския вестник „За буквите-О писменехь” на 21 януари 2012 г.
Кирило-Мeтодиевският календар за 2012 г . разпространи вестта в 1000-ен тираж и по Интернет.

В официалния календар на ЮНЕСКО беше вписана и 1100-та гадишнина от Преславския събор /893/, който въздига старобългарския език като официален език на държавта и църквата.

Дали ще зачетат Паисий в Зимбабве или Чили не е никак сигурно; но в Германия и Полша, където е издадена в превод „Славянобългарска история”, в Института по славянозание при Руската академия, в университета на Венеция и Пиза, където преподават Джузепе дел, Агата и Александър Наумов също и най-вече в 140-те български училища по света по програмата за роден език и култура.В крайна сметка признанието на Световната културна общност е доказателство, че Паисий е не само  личност с  балканско, но с  европейско и световно значение.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар