петък, 1 ноември 2013 г.

Ден на будителите

Пред Деня на народните будители - 1 ноември Университетът по библиотекознание и информационни технологии издава брой 40 на Кирило-Методиевския вестник „За буквите – О писменехь”.

1700-та годишнина на Миланския едикт, с който  Константин Велики утвърждава християнството равноправно вероизповедание с останалите религии и предопределя неговата водеща роля в духовността за цяла Европа през следващите векове, е представена с кореспонденция от международен конгрес в Милано и международен симпозиум в град Ниш, Сърбия, придружени с латинския текст на императорския указ. Писателят Христо Буковски настоява да се отдели съответното внимание на Сердикийския събор от 343 г. – втори след Вселенския събор в Никея.

На 1150-та годишнина на Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий и създаването на славянската азбука е посветен обширен репортаж за Третия международен конгрес по българистика в София. Наследството на Преславската книжовна школа е подкрепено с нов немски превод на „Азбучна молитва” от Константин Преславски и негова предполагаема творба, писана в  Моравия. Хипотеза за българския оригинал на илюстрациите в Симеоновия „Изборник” от 1073 г., очерк от полския учен Мирослав Лешка на тема „Симеон Велики и Византия”, „Слово за Възнесение Господне” и „Похвала за Въздвижение на Кръста” от Йоан Екзарх. Отпечатан е очерк за чешкия художник Алфонс Муха – автор на цикъла „Славянска епопея” и цветни факсимилета на картината „Цар Симеон Български – зорница на славянската писменост”. Очерк на Калин Николов за българския художник проф. Тодор Варджиев представя съвременото битие на кирилицата.

Информация за официалното посещение на Българския патриарх Неофит в Москва и посещението на Руския патриарх Кирил в Зографския манастир на Света гора обогатяват броя.

За 200-годишнината от Успението на Св. Софроний Врачански е цитиран протокол от заседание на Светия Синод от 31 декември 1964 г., с който той е провъзгласен за светец на Българската православна църква. Съобщава се за националното честване с молебен в храма „Св. Александър Невски” и тържествено събрание в Българската академия на науките.

Представена е Енцикликата „Мир на земята” на папа Йоан ХХІІІ – Анджело Ронкали, епископ Месемврийски с научна конференция в БАН за  50-годишнината от нейното огласяване.

Представена е и първата енциклопедия „Еврейските общности в България”. Поместен е разговор с Елисавета Багряна за преславския „Шестоднев”.

Броят съдържа информация за международна конференция в София,  международни проекти на УниБИТ, Деня на книгата и авторското право, поздравление до избраната повторно за генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, некролог за големия европейски българист Норберт Рандов.

Изданието е отпечатано на най-високо полиграфично равнище от Печатница „Демакс” в 1000-ен тираж. Разпространява се като дарение по училища, читалища, университети и културни институти у нас и в чужбина и може да се проследи в Глобалната мрежа на адрес: www.zabukvite.org 


Няма коментари:

Публикуване на коментар