петък, 10 април 2015 г.

„ЗА БУКВИТЕ – О ПИСМЕНЕХЬ”

Брой 44/ април 2015 г.

Университетът по библиотекознание и информационни технологии издава специален брой на френски език, който ще бъде разпространяван по време на Тракийската изложба в Парижкия Лувър.

В броя са помeстени изявления на премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов, председателя на Комисията по култура и медии в 43 Народно събрание Полина Карастоянова и директора на Национлния исторически музей проф. Божидар Димитров.
Оповестено е подписването на меморандум за сътрудничество между ЮНЕСКО и УниБИТ.
Отпечатана е информация за съвместна научна среща във Френския Сенат по темата  „Модерният град и опазв нето на националната идентичност” .
Статия за делото на Кирил и Методий от проф. Роже Бернар в „Енциклопедия Универсалис” и неизвестни сведения за заточението на Методий с негови ученици в Северна Франция след съдебния процес в Регенсбург през 870 г.  с неговия собственоръчен  автограф от Кондиката на манастира на о-в Райхенау в Боденското езеро отбелзязват Годината на Методий, обявена официално от ЮНЕСКО по предложение на България с подкрепата на седем славянски страни от Европа.
Изложбата „Богомили, патарени, катари и лоларди  - предходници на  Реформацията в Европа през Средните векове /ХІІ-ХІХ в./”, подготвена от Българската академия на науките и показвана през 2012 г. във Франция, е обогатена със списък на селища в Южна Франция, които носят до днес  български наименования.
Рисунка на габровска черква от големия френски  архитект Льо Корбюзие – потомък на еретиците - албигойци със сензационн сведение за спасяването от разрушение на катедралата Нотр дам дьо Пари от Майстор Колю Фичето съдседстват със сентенции на Жан Жорес и  Мирча Илиаде и новата евробанкнота с надпис на кирилица.
Има също автограф на Жан Гитон – член на Академията на безсмъртните и  образец от златното съкровище от Вълчитрън.
Страница с глаголическо писмо и съвременна картина представят клетвата при коронацията на френски крале в катедралата на град Реймс.
В заключение е предаден текстът и нотите на българския възрожденски химн „Върви, народе възродени”.

Върху корицата на изданието е отпечатан бронзов портрет на одриския цар Севт ІІІ от ІV-ІІІ в. пр. Хр. – най-необикновеният експонат на Тракийската изложба в Лувъра.

Броят е отпечатан на най-високо полиграфично равнище  в 1500 тираж от Печатница „Демакс”.
Разпространява се като дарение в държавни инстуции, училища, университети, читалищ и по Интернет на  адрес

                                                                 WWW.ZABUKVITE.ORG

Няма коментари:

Публикуване на коментар