събота, 18 юли 2015 г.

ЗАБРАВЕНИЯТ ЧЕРТЕЖ

Къде да се постави паметникът на Преображенеца Матей от Любомир Далчев

Малко преди да напусне България през пролетта на 1979 г. скулпторът Любомир Далчев извайва паметник на Отец Матей Преобрженски, именуем по народному Миткалото. Двамата с моя колега и приятел от Перущица Милко Кръстев видяхме неговото гипсово копие в ателието на квартал „Павлово”, изпълнено в размер едно към едно. Преображенецът е представен в неговия устрем да обиколи цялата ни родина - и не само нея - като  фигурата му наподобява  мечтания от него „перипетомобил”, чиято идея го владее години наред от пребиването му в Света гора, Батошевския и Преображенския манастир, скита „Св. Иван” край Троянския манастир.
Паметникът не е мислен като част от някаква градска среда. Такъв е и паметникът при мавзолея - костница на Отец Матей  до търновското Ново село край магистралата София - Варна.
Изследователят на Севлиевския край проф. Николай Ковачев, дългогодишен преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, бе запаметил един необикновен факт от животописа на Отец Матей. Като отивал един ден от Кръвеник към Ново село, където основава на два пъти революционния комитет на първата за Балканите деветдневна народна република от май 1876-а , той уж бил ЗАБРАВИЛ /!/ един чертеж на своя  „перипетомобил” в местността „Сухата  чешма” под махалата Шопите. Тукашни хора са прибрали този чертеж и години наред тайно се опитвали да го изпълнят. Преди време с неколцина читалищни дейци от Кръвеник открихме дървени останки от тази странна конструкцията в мазето на Петър Драгнев с  помощта на баба Мария. Предадох ги тогава в Националния политехнически музей в София и те бяха показани на една изложба в аулата на Софийския университет като предизвикаха необичаен интерес.
Ако питате мене, тъкмо на „Сухата чешма” може да се постави Далчевия паметник на Миткалото.
Останалото е във властта на севлиевци – съгражданите на Асен Пейков, изваял фигурата на великия Леонардо при летището Фиумичино във Вечния град Рим.
Самият Далчев е трайно свързан с нашия край. Малцина знаят, че той създава Рачо Ковача и фигурите на моста „Игото” в Габрово. Негов е паметникът на Майката пред общината в Дряново. Бюстът на Иван Владков в градинката при читалището също. Напоследък  бе разпознат и негов барелеф на една тукашна чешма.
Далчев почина в САЩ няколко месеца преди да закръгли столетието си. За последно той направи паметник на Макгахан при неговия гроб  в Ню Орлианс, щага Охайо.

                                                                                       

Няма коментари:

Публикуване на коментар