събота, 18 юли 2015 г.

ОТНОСНО ДИПЛОМАЦИЯТА НА ОТРЯЗАНАТА КОТЕШКА ОПАШКА

В ония години двата водещи седмичника „Поглед”  и „Антени”  излизаха в непрестанна плодотворна конкуренция. В някои случаи „Антени” оставаше с явно предимство.
Такъв бе случаят, когто в Клуба на журналстите се обсъждаше страницата под заглавие „Тъпкано ще ти го върна!” в току що излезлия брой на „Антени”.
Тогава сред официалните  гости на Габровския фестивал беше известният руски режисьор Вячеслав Котьоночкин – създателят на популярната филмова серия „Ну, погоди!”. Той разгледа града, беше на „Етъра” и Боженците, срещна се с председателя на градския народен съвет, присъства и на официалното откриване на Дома на хумора. Стана това през май 1975 година.
Скоро след това заминах в командировка за Москва. Още първия ден се озовах в светая светих на тогавашните „мультики” – студията „Союзмультфильм”, която се намираше близо до площад „Маяковски” и Кукления театър на Сергей Образцов. Бях уговорил по телефона среща и интервю с Котьоночкин.
Високият русоляв мъж ме посрещна с видима радост от срещата  си с габровци.
Попитах в упор:
-Как оцеляхте вие с това необичайно фамилно име в Габрово?


/”Котьоночкин” ще рече „Котарачкин” или нещо подобно.../
Последва мигновен отговор:
-Габровци ми отрязаха не опашката, а  късче от сърцето!
Разговаряхме над монтажната маса в студията, върху  която лежаха кадри от новата 7 серия на филма. В нея замисълът беше Вълкът и Заекът да се помирят. Пременен в морящка фланелка Вълкът предлагаше в знак на приятелство лулата си на Зайчето, а то в отговор му даваше да опита морковче. Само че вълк морков не яде и заек с лула не пуши... Освен това без да ще последният настъпи широкия моряшки панталон на партньора си и го скъса. Гоненицата между двамата продължи.
Отнесох със себе си няколко оригинални кадъра от филма, които украсиха страницата в „Антени”. Предложих и свой свободен превод на непреводимото  заглавие.
А дъщеричката си зарадвах с автограф върху касетка от серията:
 „Деляна, обещавам от името на всички художници, че Вълкът никога няма да хване Заека.”
Показаха ми освен това цял чувал с писма на зрители – деца и възрастни, които не даваха да се помене серията да завърши, както бе замислено. Тя и до днес продължава със сина на режисьора.
Роди се тогава идея: Вълкът пристига в Габрово като гост на фестивала и се сприятелява с Габровската котка.
„Какво може да произлезе при тази среща?”
Зададохме този въпрос на читателите на детския вестник „Септемрийче”. Пристигнаха много отговори в Студията за рисувани филми. Наши творци – до един руски възпитаници от Московската филмова академия осуетиха тази идея. Те се гордееха като създатели на свой стил в рисуваното кино с  международно признание. Той обаче не бе отправен към децата, а към възрастните с неясен философски подтекст  и не намери продължения.                                                                                                                                                                                                                                                        
/Не може да се намери това в книжката – анекдот „Габровски път от/към Европа”, издадена през 2014 г./


Няма коментари:

Публикуване на коментар