понеделник, 27 юли 2015 г.

Молитвена възхвала към Свв. Седмочисленици

Теофилакт Охридски


О, добри пастири, положили светите си души за нас, вашите овци, и усъвършенствали за Бога стадото си с много пот, които ни поселихте в злачното място на обяснените с вашия език Писания и които ни откърмихте при тихата вода на божественото кръщение и насочихте към пътеката на праведността чрез вършенето на добродетелта!
Благодарение на вас цялата българска страна позна Бога, Църквата се украси с песни и псалмопения, празниците с обясниха  с вашите четива.
Благодарение на вас монасите се наставляват на подвиг чрез житията на светците. Благодарение на вас свещениците са наставени да живеят благочестиво според свещените канони.
О, вие земни ангели и небесни човеци, които сте приготвили на Господа народ избран, ревнители към добри дела, каквито видяха във ваше лице! Пак и пак наглеждайте своето наследие, понеже сега можете  повече, отколкото някога, когато бяхте в тяло и отгонихте лошата ерес, които подир вашето в Христа успение като гибелна болест разорява вашето стадо, разпръсва и погубва овците на вашето пасбище.
Свети и добри пастири, запазете от варварски нападеия нас, вашите неопитни питомци, и постоянно ни наглеждайте, и най-вече сега, когато „скръбта е близо, а помощник няма”. Когато скитският меч пие българска кръв, когато ръцете на безбожните, които пречупихте с десницата на Бога, на когото вие служехте  предадоха труповете  на вашите чада за храна на небесните птици, дайте мир  на вашия народ, за да празнуваме вашата памет с голямо веселие чрез Отца и Сина и Светия Дух, Единия Бог, на Когото подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и  всякога и във вечните векове.
Амин!

                                                                                                                              ХІ в.

                                                                                                                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар