вторник, 28 май 2019 г.


Калин Николов
"За буквите" - четиридесет години от идаването на първия брой на вестника

Този вестник, дълго списван от журналиста Илия Пехливанов и когато бе списван от него притежаваше заслужената слава и тежест на много повече от вестник, Събираха го световни библиотеки и научни центрове; хора , свързали съдбата си с ролята на културите в историята. Той бе основан преди 40 години. На изданието са сътрудничили невероятно големи имена, писатели и учени с истинска тежест в съвременната световна култура.

 Илия Пехливанов е автор на забележителна книга за Матей Преображенски. И като него будител. Истински и различен от наричани и наричащи се за такива. Днешният празничен ден е на такива хора - учители, редактори, хора на книгите, на пренасяне знания... Познание, предизвиквало любопитството на Умберто Еко и за което той казва следното: 

„Изпитвам голямо любопитство към древните български букви. Поразен съм от графическото съвършенство на глаголицата. Нейната символика – ТРИЪГЪЛНИК, КРЪГ, КРЪСТ – е твърде многозначителна. Това не може да бъде случайно."


Вестникът имаше сътрудничество и подкрепа от много хора, между които Валентин Разпутин, Дмитрий Лихачов, Рикардо Пикио, Умберто Еко, Мартин Наг, Хартмут Хербат, Святослав Рьорих, Мерсия Макдермот, Роже Бернар, Джуничи Сато, Ян Йендзие, Сьоичи Кимура , Норберт Рандов......

 / от страницата на Калин във фейсбук/

Няма коментари:

Публикуване на коментар