петък, 8 май 2020 г.


Радостта да се живее
Тревненски икони в Париж

От 13 септември до 30 октомври 1988 г. на ХІ фестивал за религиозно изкуство в Париж за първи път в Европа бяха показани образци на Тревненската живописна школа. Ето отзиви на известни френски изкуствоведи от печата:
„В едно градче, закътано в Балкана, скромни зографи революционизираха изкуството. Вълнуващо наистина! Кой би повярвал? Това най-малко очаквано за нас събитие идва от едно малко българско градче. Българските икони – истински скъпоценни камъни на източноправославното изкуство – са в Париж. Надалеч от политическата столица тревненските живописци преодоляват византийската стилизация и изоставят условните изображения, като се подчиняват на духа на времето. В техните творби от ХVІ век насам Богородица се подмладява, става мила жена. Тревненци първи поставят цветя върху дрехите на светците. Оттам те плъзват върху платовете, за да разцъфнат в пейзажите, които украсяват строгите религиозни композиции. Най-сетне небето, разклащайки тежката златна символика, се усмихва със своята синева. Блясва радостта да се живее! Чудото на тревненските икони се състои в това, че те допринасят за спасяването на духа на една страна, смазана от чуждо владичество“.
„Тревненските зографи проявиха вкус и дадоха цвят на нови икони, като ги оживиха с подробности от своя делничен живот. Една малка предачка върши своята работа в близост до младенеца Исус в иконата „Рождество Богородично“ от черквата „Св. Димитър“ на село Нейковци. Момчета поднасят овес на Христовата ослица при влизането в Йерусалим...“.


"За Буквите" Кирило-Методиевски вестник

 БРОЙ 38/НОЕМВРИ 2012 Г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар