петък, 24 април 2020 г.


Солунска балканистика
Международен научен семинар
„Наследството на кирилската азбука“

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ съвместно с Катедрата по балканистика и славистика на Университета „Македония“ в Солун уреди на 24 април 2012 г. научен семинар за млади учени, докторанти и студенти, изучаващи български език и история на българската култура. Той се организира по инициатива на лектора по български език Стефания Мердзимеки и бе подпомогнат от Българското генерално консулство в Солун. На откриването бяха поднесени приветствия от Ректора на Университета „Македония“, от проф. Антоан-Емил Тахиаос, световноизвестен палеославист и председател на Сдружението за кирило-методиевски изследвания в Солун, и от Генералния консул на Република България в Солун Васил Вълчев.
Бяха изнесени пет лекции, свързани с различни аспекти на изучаването на феномена „кирилица“. От гръцка страна участваха проф. Яна Коцовска Малингуди от университета „Аристотел“ в Солун с лекция на тема „Използването на двете славянски азбуки в славянския свят“. В нея тя проследи разпространението на кирилицата и глаголицата през Средновековието, както и съдбата на кирилицата в модерния свят. Проф. Елени Иконому от Солунския университет „Аристотел“ представи своята лекция „Глаголицата и кирилицата – две азбуки за един език с различни цели“, в която разгледа причините за доминирането на кирилицата в славянския свят. Г-жа Лакрима-Мадилена Михаил от Университета „Македония“ прочете лекция на тема „Значението на кирилицата за развитието на румънската писменост“. От българска страна бяха изнесени две лекции. Чл.-кор. Аксиния Джурова представи темата „Значението на създаването на кирилицата в общоевропейски контекст“.Тя очерта културно-историческите параметри на Кирило-Методиевото дело и го анализира като фактор за духовното обединяване на славяните.
В лекцията си на тема „Писмеността, създадена от солунските просветители – основа на нов литургичен език в Средновековна Европа“ доц. Вася Велинова директор на Научния център „Проф. Иван Дуйчев“разгледанай-важните резултати от създаването на славянската писменост в контекста на литературно-книжовния процес, преводите и формирането на богословската култура на славяните. Беше показана и презентацията на доц. Гергана Дачева от Катедра „Съвременен български език“ къмСУ „Св. Климент Охридски“, проследяваща развитието на писмеността и езика до наши дни. Лекциите бяха посрещнати с голям интерес както от студентите, докторантите и младите учени, така и от повечето колеги, работещи в областта на славистиката и културната история на Балканите.
Сред гостите на конференцията бяха проф. Василис Кацарос, проф. Ангелики Костандакопуло, проф. Ангелики Деликари, проф. Николаос Мердзимекис и др.

"За Буквите" Кирило-Методиевски вестник

 БРОЙ 38/НОЕМВРИ 2012 Г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар