понеделник, 2 декември 2019 г.


                 ВЕЛИЧАВА КУЛТУРНА ЕПОПЕЯ
Над 80 паметника на Св. Св. Кирил и Методий са издигнати през последните десетилетия
„Мисията на Кирил и Методий  е сред най-големите културни епопеи, запомнени в историята....Двамата солунски братя  са извършили дело със световно значение, като са изтръгнали от мрака стария език на славяните, за да издигнат презирано довчера слово от кончината на Св. Методий – също дело на местен учител. А казанлъшкият учител Иван Топалов създава паметник на двамата братя, който е издигнат  през 1934 г. в двора на Педагогическото училище.
 Промените, настъпили в Централна и Източна Европа през последното десетилетие на ХХ век, доведоха до изключително внимание към делото на Св. Св. Кирил и Методий. Дял за това е обявяването им за Съпокровители на Стария континент редом със Св. Бенедикт Нурсийски от Папа Йоан Павел Втори, както и отбелязването на 2000-годишнината на християнството. В различни градове се изграждат нови техни паметници.
Според доц. Веселка Желязкова от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките, която създава богата сбирка от паметници и паметни знаци на Светите братя,  от 1991 г. насам те вече наброяват повече от осемдесет: в България, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Словения, Македония, Португалия, Монголия, САЩ.
Кирило-Методиевото дело  е в основата на културнито наследство на славянските народи и повече от хилядолетие след началото на тяхната просветителска мисия те си остават символ на принадлежност към европейската и световната цивилизация.

Отпечатаните в този брой паметници са обнародвани в Кирило-Методиевския вестник „За буквите-О писменехь” /Бр. 45 от май 2015 г.
                                                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар