сряда, 26 февруари 2020 г.



Усещане за вечност
„Ето това е Европа!“
Тези думи изрича американският астроном и писател Карл Сейгън, когато чува за пръв път българската песен за Дельо войвода.
Американските космически сонди „Вояджър-1“ и „Вояджър-2“, изстреляни през 1977 г., вече напуснаха пределите на Слънчевата система в търсене на наши „братя по разум“ във Вселената. Според изчисленията на компютрите след около 50 хиляди години те ще достигнат една звезда в съзвездието Вега, където се предполага, че има живот. На борда си двете станции носят позлатена плоча с послание от земните жители. Когато международният съвет от експерти избира мелодии за междузвездния запис, известен като „Шепоти от Земята“, прозвучава българската песен за Дельо войвода, изпята от Валя Балканска. Тогава Карл Сейгън възкликва: „Ето това е Европа!“. А секретарката на комитета Ан Драйан е обзета от спонтанен порив за танц.
„За малки същества като нас безкрайността на Вселената става поносима единствено чрез любовта.“
(Мото на книгата „Космос“ от Карл Сейгън)





Астероид „Кирил и Методий“ №2609
Открит в съзвездието Водолей от семейството астрономи в Кримската астрономическа обсерватория Людмила и Николай Черних на 9 август 1978 г. Наблюдаван на 31 август и 5 септември с. г. Движи се във вътрешните части между планетите Марс и Юпитер по-близо до Земята на разстояние 330 милиона километра от нея. Има диаметър около 8 километра. Прави една обиколка около Слънцето за 3,3 земни години. Наименованието е утвърдено на 28 март 1983 г. от Международния център по малки планети при Смитсъновата астрофизическа обсерватория в Кеймбридж (САЩ). В съответния документ е записано:
„Астероидът е назован на братята Кирил (827–869) и Методий (815–885), апостоли на славяните, велики славянски просветители, почитани главно заради създаването на славянската азбука.
Името на Методий е предадено според неговото българско произношение (а не Мефодий – както е на гръцки и руски език) – по изричното настояване на откривателите на астероида.

"За Буквите" Кирило-Методиевски вестник 

   Бр. 25/ Май 2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар