сряда, 19 февруари 2020 г.


"За Буквите" Кирило-Методиевски вестник 

  Бр. 23/Септември 2006 г.



Първостепенна тема
В. „За буквите“ и Ватикана

Кирило-Методиевският вестник още в своя първи брой (май 1979 г.) отпечата неизвестна ръкописна хроника от ХVІІ в. от Петър Богдан Бакшев (16011674), архиепископ на София и България, озаглавена „Кога и как маркоманите (моравяните) прегърнаха християнската вяра“. В нея апостолите Кирил и Методий са изписани със славянски имена Църхо и Страхота. Автор на публикацията е историкът Божидар Димитров. В същия брой проф. Аксиния Джурова представи Асеманиевото евангелие – най-стария известен старобългарски глаголически ръкопис от втората половина на Х в., съхраняван във Ватиканската библиотека.
Информацията за изложбата „Славянски ръкописи, документи и карти от Ватиканската апостолическа библиотека и секретния архив на Ватикана (ІХ-ХVІІ в.) в Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София бе съпроводена от интервю с монсиньор Алфонс Щиклер – префект на Ватиканската библиотека, и статия на монсиньор Жозе Руискар, изследовател на славянската азбука и славянската печатница в Рим. В брой 2 (декември 1979 г.) е отпечатана кореспонденцията „Достойно есть във Вечния град“ на Илия Пехливанов, специален пратеник на изданието, в която е отразен Кирило-Методиевият празник в Рим с представяне на откъси от словата на папа Йоан Павел ІІ и акад. Петър Динеков.
Плодотворното сътрудничество между Ватиканската библиотека и Научния център за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“ бе представено в следващите броеве. В статия на Трендафил Кръстанов (бр. 8 от 1983 г.) бе съобщено за новооткрит Ватикански палимпсест с най-стария превод на изборно евангелие – дело на Св. Кирил. Посветеният на 1100-годишнината от кончината на славянския първоучител Св. Методий бр. 10 от 1985 г. помести на първата си страница най-старото изображение на Св. Кирил, което представя пренасянето на мощите на Св. Климент в Рим. Поредица от публикации представи новооткрити свидетелства за съденето на Моравския архиепископ Методий в Регенсбург през 873 г. и последвалото негово изгнание във френски манастири. Единственият по рода си стенопис от Мъглижкия манастир „Св. Николай Чудотворец“, на който Св. Св. Кирил и Методий са изобразени редом със Св. Патрик, бе обнародван в бр. 12 от май 1986 г.
Апостолическото посещение на папа Йоан Павел ІІ в България през май 2002 г. бе представено пространно в съчетание с документални снимки от първата аудиенция на българска официална делегация при него, когато в разговор с български учени той обещава да научи български език и показа изпълнението на това обещание.
В бр. 22 от май 2006 г. бе представена дългогодишната съвместна работа между Ватиканската библиотека и ЦентъраИван Дуйчев“. Архимандрит проф. Георги Елдъров, единственият български съборен участник във Втория ватиканския събор през 1962 г., разказа за връзките на папа Йоан ХХІІІ (Анжело Ронкали) с България. Проф. д-р Аксиния Джурова представи славянските ръкописи във Ватикана. Поместена бе и информация за изданията на Ватиканската библиотека, които се съхраняват в библиотеката на Центъра.
(Стр. 15

Няма коментари:

Публикуване на коментар