понеделник, 20 януари 2020 г.


ЗЛАТ­НА­ТА ПЛО­ЧА НА “ВО­Я­Д­ЖЪР”

ЕТЕЛ РАЙМ и МАР­ТИН КЬО­НИГ
Ди­рек­то­ри на Ет­ног­раф­с­кия цен­тър
за на­род­ни из­кус­т­ва в Ню Йорк

“Лю­бов­та ни към тра­ди­ци­он­ни­те кул­ту­ри ни до­ве­де през 1968 г. в България, за да за­пи­шем му­зи­ка от раз­лич­ни кра­и­ща на Ва­ша­та стра­на.
През 1972 г. ед­на из­к­лю­чи­тел­но ху­ба­ва пе­сен, за­пи­са­на по вре­ме на то­ва на­ше гос­ту­ва­не, бе из­б­ра­на за Злат­на­та пло­ча, ко­я­то бе из­с­т­ре­ля­на в Кос­мо­са на бор­да на “Во­я­д­жър”.
Ис­тин­с­ка спо­лу­ка е, че то­зи за­пис на пе­сен­та на Ва­ля Бал­кан­с­ка “Из­лел е Де­льо хай­ду­тин” пъ­ту­ва се­га през кос­ми­чес­ко­то прос­т­ран­с­т­во на­ред с великата му­зи­ка на Бах, Бе­то­вен, с му­зи­ка от Ин­дия, Япо­ния и от мно­го дру­ги кра­и­ща на Зе­мя­та – пра­те­ни­ци към Все­ле­на­та, но­се­щи му­зи­ка­та на Зе­мя­та.
Сил­на­та ни вя­ра в об­ла­го­ро­дя­ва­щия и обе­ди­ня­ващ дух на тра­ди­ци­он­ни­те тан­ци и му­зи­ка ни ка­ра да пра­вим за­пи­си и прог­ра­ми, ко­и­то са праз­ник на неве­ро­ят­на­та съ­зи­да­тел­ност и кра­со­та на кул­ту­ри­те по све­та. Са­мо чрез дълбо­ко вза­им­но ува­же­ние и приз­на­ние на те­зи кул­ту­ри ние, на­ро­ди­те на Земя­та, ще чув­с­т­ва­ме връз­ка­та по­муж­ду си и ще съз­да­дем си­гур­ни и благодат­ни ус­ло­вия за про­цъф­тя­ва­не­то на чо­веш­кия дух.”

Из пис­мо до Бъл­гар­с­ка­та ака­де­мия на на­у­ки­те,
15 май 1986 го­ди­на
Об­на­род­ва­но за пър­ви път във в.“За бук­ви­те”,
Прес­лав­с­ки брой – 1993 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар