вторник, 21 януари 2020 г.


ПРО­ФЕ­СОР „ГО­ЛЯ­МА­ТА НО­СОВ­КА“
 Проф. Ни­ко­лай Сам­со­нов пре­по­да­ва
ста­ро­бъл­гар­с­ки в Якут­с­кия уни­вер­си­тет


Пре­ди де­се­ти­ле­тия по­ра­ди прев­рат­нос­ти­те на съд­ба­та и ис­то­ри­я­та Александър Ми­хай­ло­вич Баб­кин, про­фе­сор-ези­ко­вед от Санкт Пе­тер­бур­г­с­кия уни­вер­си­тет, е при­ну­ден да се от­да­ле­чи на из­ток, в Си­бир. Взел със се­бе си бо­га­та биб­ли­о­те­ка, той се ус­та­но­вя­ва в глав­ния град на Яку­тия и про­дъл­жа­ва да пре­по­да­ва там на­ред с дру­го­то и ста­ро­бъл­гар­с­ки език. Сту­ден­ти яку­ти, евен­ки, юка­ги­ри и чук­чи се учат да про­из­на­сят ста­ро­бъл­гар­с­ки но­сов­ки.
Ни­ко­лай Ге­ор­ги­е­вич Сам­со­нов во­ю­ва през Вто­ра­та све­тов­на вой­на ка­то бо­ец от Чер­ве­на­та ар­мия тък­мо по Ки­ри­ло-Ме­то­ди­ев­с­ки­те мес­та из Мо­ра­вия. И во­ю­ва доб­ре, зас­лу­жил е во­ен­ни от­ли­чия. Сет­не ка­то пъ­те­шес­т­ве­ник посеща­ва и дру­ги мес­та по све­та, свър­за­ни с ми­си­и­те на два­ма­та со­лун­с­ки бра­тя. Ка­то про­дъл­же­ние на сто­ре­но­то от пе­тер­бур­г­с­кия про­фесор Сам­со­нов пре­по­да­ва ста­ро­бъл­гар­с­ки език. Съз­да­ва учеб­ни по­со­бия. Те са прис­по­со­бе­ни за сту­ден­ти от нес­ла­вян­с­ки стра­ни. По­ра­ди то­ва се пол­з­ват в чуж­ди университе­ти, нап­ри­мер в Сан Ди­е­го, САЩ. Сам­со­нов е ка­нен да из­на­ся лекции в Герма­ния.
Са­ми­ят Сам­со­нов е по­том­с­т­вен рус­нак — от оне­зи, ко­и­то пре­ди ве­ко­ве се за­сел­ват по бре­го­ве­те на Ле­на и Ин­ди­гир­ка. Съп­ру­га­та му Ири­на Ни­ко­ла­ев­на е дъ­ще­ря на из­се­лен на из­ток мос­ков­ча­нин. Дъ­ще­ря им Ла­ри­са ве­че преподава съв­ре­ме­нен бъл­гар­с­ки език в та­мош­ния уни­вер­си­тет и в съд­ру­жие с ба­ща си съз­да­ва учеб­ни по­ма­га­ла.
До­тол­ко­ва е ув­ле­чен Сам­со­нов в сво­я­та про­по­вед, че сту­ден­ти­те му с обич го на­зо­ва­ват “Го­ля­ма­та но­сов­ка” /”Боль­шой юс”/. На­ли то­ва е глав­на­та от­ли­ка на древ­ния бъл­гар­с­ки език — по не­го вед­на­га се раз­поз­на­ва все­ки по­до­бен
текст сред ръ­ко­пи­си­те.

Николай Георгиевич Самсонов (23 июля 1925, д. Антоновка, Нюрбинский улус, Якутская АССР — 28 мая 2012) — советский и российский языковед, филолог (славиструсист). 


Няма коментари:

Публикуване на коментар