сряда, 23 януари 2013 г.

ПО НОВОТО ЗИДАНИЕ


Сто и четиридесет години без Апостола Левски – въпроси, които чакат  отговор

1.Чуждестранни изследватели на Българското Възраждане /д-р Мерсия Макермот от Лондонския унверситет, проф. Степан Иванович Сиделников от Харковския университет и други/ наричат Вътрешната революционна организация – единствена по рода си за ХІХ век не само в Европа  - „революционно-демократична народна партия”. Какви основания има за подобно определение?

2. В какъв смисъл „Наредата на работниците за освобождението на българския народ” представлява колективно дело?

3. Кои са най-дейните съратници на Левски при изграждането на Организацията?

4. Колко именно са частните революционни комитети и какъв социален състав имат те  /съставена ли е у нас подробна картотека, каквато има в Харков/?

5. Както пише Захари Стоянов, Левски е предлагал върху печата на БРЦК да бъде изобразен лъв с корона на главата. Противоречи ли това на републиканските идеи на Апостола?

6. Един от псевдонимите на Левски е „Стойчо Бешикташът”. Разчитал ли е той на съучастие в освободителното дело от страна на ислямски еретици, каквито са бешикташлиите?

7.Априлското въстание е обявено с т. нар. Карловско знаме, извезано с участието на Левски и Ангел Кънчев. Това само сшимвол ли е?

8. Планът на Левски за въстание и времето на неговото обявяване можоело  ли е да бъдат спазени съобразно конкретната обстановка на Балканите?

9. В какъв смисъл четирите питанки от тефтерчето на Левски се отнасят и за нас?


Д-р Кръстю Кръстев
Кръгът „Мисъл”

„Левски е такова дълбочинно извержение на народната душевност,
 което науката не може да обясни.”

Из статия от началото на ХХ век


НЕКА  СЕ ОПИТАМЕ ДА СИ ГО ОБЯСНИМ
 БЕЗ ПОМОЩТА НА ИСТОРИЦИ, СОЦИОЛОЗИ И ПОЛИТИЦИ!


23 януари 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар