понеделник, 3 февруари 2014 г.

Наравно с Фичето

Майстор Генчо Кънев – от тревненските колиби до Априловската гимназия
Вера Христова
През зимата на 1872 г. в сградата на Ришельовския лицей в Одеса един българин с калпак и кожух от домашен шаяк обикалял с аршин в ръце и за голямо изумление на тамошните професори все нещо мерел и записвал. Когато запитали габровския търговец Спиридон Стоманяков кой е тази човек, той отговорил:
 „Един нашенец, първият ни архитект, който издигна катедралата в Габрово.”
Когато уста Генчо дошъл да вземе модел от Ришельовския лицей, та по негово подобие да построи захванатото и изоставено от години Габровско класно училище, по-късно наречено Априловска гимназия, той вече е строил черкви в Ямболско и Карнобатско, в Калофер и Севлиево, търсен бил също от общините и църковните настоятелства в Плевен, Русе, Враца, Свищов, Габрово. Помагал е на Колю Фичето, когато се поставяли основите на Беленския мост над река Янтра.
Роден е в колибите Генчевци  /сега наричани Пещерите/, близо до Трявна, около 1829 година. Баща му Уста Къню Ганчов е най-старият известен засега строител от прочутия Устагенчевски род, дал доста надарени дюлгери и резбари. Търсен и тачен майстор на конаци, арсенали, бани и джамии, той водел най-големия си син навсякъде, където работел – от Влашко до Цариград. Десет години синът чиракувал при баща си. От познанството с чуждестранни инженери отвъд Дунава той се научил да разчита чертежи и проекти, а по-късно се  наемал да ги изработва грубо, но по мащаб.
Самобитен майстор е уста Генчо. По свой път върви той и когато чертае „Фичевската кобилица”, и когато се заглежда в работата на италианските майстори каменоделци и ваятели у нас. Наистина той карал българските строители да се учат от тях, но сам търпеливо с часове обяснявал на областния архитект на Източна Румелия Монтани как се зида тухлен свод между четири арки, без да се крепи отдолу с някаква ферма – непозната новост за известния европейски архитект. Напълно оригиналният строеж на сводове от уста  Генчо е пример на чуждите инженери да говорят и пишат, че майсторът бил учил архитектура нейде в странство. И това не е единственото негово новаторство в строителното дело. Като използвал например високите брегове на Дряновската река, той избегнал пречупването в средата на арката и за пръв път построил мост с хоризонтално платно – „здрава и хубава работа”, както го оценил областният инженер Рол Гавронски.
Построява десетки къщи, десет моста, около осемдесет черкви като възстоновил или построил наново черкви в Старозагорско поле и по долината на Тунджа и Стряма,  опожарени по време на Априлското въстание и Освободителната война.
Работил много и по Черноморието – в Созопол, Поморие, Бургас, на нос Емине. Също в Разград, Върбица, Айтос, Елена, Карлово, Калофер и другаде.
Върхове в творчеството на Генчо Кънев са черквата „Св. Богородица” в центъра на Габрово – за онова време величествена постройка със значителни архитектурни нововъведения и каменна украса, черквите „Св. Троица” в Севлиево и „Св. Св. Кирил и Методий” в Свищов, голямата катедрала във Варна, на чиято хубост и големина съперничи единсгвено храм-паметникът „Св. Александър Невски” в София.

Априловската гимназия - Габрово

Няма коментари:

Публикуване на коментар