четвъртък, 3 декември 2020 г.

 

                                              Като древния Баян

Руският композитор Александър Бородин създава химн на Св. Св Кирил и Методий за 1000-годишнината от кончината на славянския първоучител

 

Прочутата тройка, известна като „Могучая кучка”, обединява трима гениални руски композитори – Александър Бородин, Михаил Мусоргски и Николай Римски-Корсаков.

В историята на руската култура Александър Порфириевич Бородин се откроява със своята уникалност. Той е не само бележит композитор, но и  известен изследовател в областта на органичната химия. Освен това той е притежавал литературни способности, обладавал е дар на педагог и просветител.  Раздвоението между химията и музиката изразява  неговата натура – мощна, интелектуално наситена и едновременно с това силно емоционална. Той обаче не успява да промени съотношението между научната и музикалната си дейност в полза на втората. Или  просто не е пожелал да стори това...

Неговият работен ден обикновено завършвал след полунощ, а съотношението на служебните и обществени задължения често не му са позволявали дори да мисли за съчиняване на музика. Поради това музикалното наследство на Бородин е неголямо по обем. Той създава операта „Княз Игор”, но тя остава недовършена.

Всичко написано от композитора носи белега на истинно национален талант. Той създава в руското изкуство самобитен  художествен свят, наречен ”Музикален  епос”.  Неслучайно са го сравнявали с легендарния сказител на Древна Русия Баян. Той е умеел подробно и търпеливо да освещава – по думите му - „делата на отдавна отминали  дни”, да разкрива героичната  съдба  на руския народ.

През 1876  г. Бородин създава „Богатирска симфония”, която Мусоргски нарича „Героическа славянска”.  Тя се счита като програмна за неговото творчество. В нейната първа  част той представя събор на руските богатири. В третата й  част рисува фигурата на Баян, а във финала има  сцена на богатирски пир със свирня на   гусли и ликуване на народа.

 

Из книгата А.А. Рапацкая „История художественной культуры России”, Москва, Изд. центр „Академии” (2008)

 

„Слава Кириллу!

 Слава Мефодию, слава!

 Просветителям нашим слава!

 Светом истины нас озарившим!

Слава Кириллу!

Просветителям всех славян.

Слава, слава!”


Няма коментари:

Публикуване на коментар