петък, 29 януари 2021 г.

 

                    Многоуважаеми г-н Илия ПЕХЛИВАНОВ,

Дори със  закъснение, но най-искрено искам да Ви поздравя в юбилея. Вие, както и ваши близки, приятели и колеги  можете да се гордеете    с достигналото, с неоцетният  Ваш    принос в българската публицистика. Вашата дейност в известни издания, преди всичко „Антени“ и “За буквите”, на които съответствено бяхте зам. редактор и гл. редактор,  ще останат   като пример за голям професионализъм и всеотдайност на българското родолюбие. Това всичко широко е известно и дълбоко се оценява  от българистите по целия свят.

 Ние българистите от Молдова имаме специална благодарност и признателност към Вас. Именно благодарение на Вашето искрено и всестранно отношение към нас,  бесарабските българи, в преломните години в България  за първи път  се публикува цяла серия матирали за историята  им и проблемите, които стоят пред  тях. Преди всичко това бяха статии на доц. Константин Поглубко, доц. Иван Грек и мои. Също благодарение и на Вас ние винаги бяхме Добре Дошли в България. Това изискваше от Вас голямо родолюбие,  решителност и отговорност.

От себе си, както и от моите бесарабски колеги,  Ви желая дълъг  живот, здраве, бодрост и благополучие. Продължавайте със същия хъс и настроение да покорявате нови върхове - бавно, но славно!

ЧЕСТИТО !

 

                                   Проф., д.и.н Николай ЧЕРВЕНКОВ,

бивше  председател на дружеството на българистите в Молдова,

       първи ректор на Тараклийския университет „Гр. Цамблак

         

   Кишинев - София

Януари, 2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар