понеделник, 4 март 2013 г.

ТРЕТО-МАРТЕНИЧКИ

Битката за Самарското знаме при Ст. Згора - худ. П. Морозов

 ПАИСИЙ - СВИДЕТЕЛ В САН СТЕФАНО

Върху дипломатическата  маса на преговорите в Сан Стефано, когато представшители на Великите сили са обсъждали предстоящия мирен договор между Русия и Турция, попада и  „История славянобългарская” от Паисий Хилендарски. Става дума за нейния препис, направен през 1784 г. от Дойно Граматик от Елена, в който е включена песен за победата на Хан Крум над византийския император Никифор Геник от хърватския поет А. Кашич-Миошич и старинни  български  гербове от „Стематографията” на Христофор Жефарович. Нужно е било да се покаже нагледно, че България съществува като силна самостоятелна държава от векове и заслужава да бъде отново свободна и независима. / Ако попиташ днес американски студент откога е тая България, той ще ти отговори, че тя е създадена от Русия в края на ХІХ век, но не по-рано. И не само той.../
Отнася Пасиевата история в Сан Стефано Петър Димитров – преводачът  на Дженюариъс Макгахан и Юджин Скалър по време на тяхната анкета за турските зверства след Априлското въстание. Той е завършил през 1872 г. Робърт колеж в Цариград и 4 години е бил в него  учител. Превежда на български език памфлета на Уйлям Гладстон „Уроци по клане”. След  Освобождението изпълнява диломатически емисии в Лондон, Цариград, Санкт Петербург, Кайро.
Този факт  извести в. „За буквите-О писменехь”, който помести в бр. 2 от декември 1979 г. писмо на доц. Стефан Рабов /Робовски/- праправнук на Дойно Граматикнаследник на  революционен род от Елена, преподавател във ВМЕИ „Ленин”.
                              СЮЛЕЙМАН БЕЗУМНИ НА СЪД
 Скоро след Освободитeлната война генерал Сюлейман паша е изправен на съд с обвинение, че е провалил войната с Русия. Той е завършил право в Сорбоната и дори е бил известно време преподавател в нея.
Неговият адвокат прочел пред съдиите стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка”: „Грабвайте телата!... Камъне и дърве литнаха завчас и прочие.” „Можеш ли да победиш при това!”- възкликнал защитникът.
Сюлейман паша бил оправдан. Той бил изпратен в Румъния   под охраната на един пленен руски прапоршчик. Това му било наказанието.
                             МЕСЕЧИНАТА  НИ ПОМАГА
На Шипка съдбата на България наистина била замряла в колебание. Какво ли е щяло да бъде нашето бъдеще, ако през нощта срещу 23 август не е станало пълно лунно затъмнение. Суеверните турци с викове „Аллах, аллах” почнали да стрелят с пушките си към небето. Господ понякога наистина е българин!
                                      ТАНЦЪТ НА ФЕСОВЕТЕ
Старата столица Търново на няколко пъти е превземана ог руските войски, сетне идват пак турците, за да се върнат отново русите. Търновци ту сваляли червените си фесове, ту отново ги слагали на главите си.
                                         РУЛО „САН-СТЕФАНИ”
Български готвач се грижил за трапезата на дипломатите в Сан Стефано. Наред с другите ястия той измислил и един сладкиш, който нарекъл Руло Сан-Стефани. Може и днес да го опита всеки, без да се сеща откъде идва названието му.
Написано на 3 март 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар