събота, 16 ноември 2013 г.

НАШЕТО МОМИЧЕ ДИЛМА

         Изявление при представяне на новата  книга „Дилма Русеф и Габрово”
                                               Габрово, 12 ноември 2013 г.
Тази книга бе наложително да се появи, за да запамети по габровски със слово и образ едно изключително и радостно събитие – новоизбраната президентка на 200-милионна Бразилия Дилма РусеВА още при първото си посещение в Европа и то преди да отиде в Брюксел за официална среща в Европейския парламент посети родния град на своя баща Габрово,  сбъдвайки  една своя  мечта, като бе посрещната с истински възторг от мало и голямо. И заяви на български език пред всички в двора на Априловската гимназия: „АЗ КЪМ ПОЛОВИН БЪЛГАРКА!”.
И нека поне в Габрово да изписваме фамилното й име  с кирилско  окончание, а не с привичното за по-големия свят латинско „-офф”, както присъства то в световния печат  и в Глобалната мрежа.
Хвала на вездесъщата Милка Пурел и на краеведа Ангел Ангелов, че не се забавиха да съставят този сборник. И на Издателството ЕКСПРЕС – ООД с очарователната собственичка Яна Максимова, най-вече на Марияна Маринова, което я осъществи с любов и професионализъм, в  поредица стойностни издания.
А сдружението „Памет габровска” с тази книга потвърждава красноречиво названието си.
Да разгърнем първен страницата, на която нашето момиче Дилма украсява корицата на най-авторитетното издание в света на бизнеса сп. „Форбс”. Според неговата авторитетна класация тя е ТРЕТА за 2011 г. и ВТОРА по влияние жена в света след Ангела Меркел и оставя зад себе си стотина именити жени от разни страни. (Днешната ни свободна журналистика, която работи по правилото на Трите „С” – Сензация, Скандал, Секс, възприета от медийния магнат Мърдок, пропусна да съобщи тази първостепенна сензация. Може би защото във визитката на Дилма Русеф изрично е упоменато, че тя е лежала 3 години в затвора като   „марксистка революционерка... А какво по-съществено за нас понастоящем има от подобна вест в месеците на омраза и сведено до най-долна граница национално самочувствие!)
Ще повторя разпространеното в 1000-ен тираж и по Интернет чрез Кирило-Методиевския вестник „За буквите-О писменехь” под заглавие „Съизмерване със света”:
Горното събитие  е възмездие за невероятните премеждия, които преживява българският народ през отминалите столетия, оцелявайки на този пренаселен човешки кръстопът, пожелаван от не едно племе, народност или империя, понякога от няколко наведнъж.
То може да се сравнява с изненадващото решение на съдията Ърл Ларсън от Федералния съд в Минеаполис, САЩ, което призна Джон Атанасов, наречен от американската преса „Едисън на ХХ век”, потомък на ямболското село Бояджик, за първооткривател на компютъра.
А можем ли да си представим днешния и бъдещия свят без това средство за съхраняване на човешкия опит! Или без петата по икономика в света Бразилия, която е първата  в състава на новото световно икономическо обединение БРАЗИЛИЯ – РУСИЯ – КИТАЙ – ИНДИЯ, от което доста  зависи днешният свят!
Проверено е: Една истинска габровска работа може да се счита за узряла, само ако в нея бъде замесен поне един японец. Или латиноамериканец. Прибавим ли към седемте милиона българи 197 милиона бразилци ставаме нещо, което има бъдеще.
                                    ДОСТОЙНО И ПРАВЕДНО ЕСТЬ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар