петък, 8 ноември 2013 г.

ПРОЗРЕНИЯ

Относно 10 ноември
В първите месеци след Промяната мъж на средна възраст, отруден човек, нечиновник, живял изглежда по чужбина, в навалица от хора някъде произнася на глас в отговор на общи  разсъждения защо и как  сме стигнали дотам:
-Заради чужденците – ама и от нашия си будалък!...

Човек от новата техническа интелигенция, докато чака на автобусна спирка, добавя свое заключение към разговора на други чакащи:
- За пореден път в България парите отиват у простаците...
Второ първоначално натрупване на капитала – добавка към Маркс. Възраждане на дивия капитализъм.                                                               

В купето на влака, някъде из Розовата долина, възрастна жена, която води внучка със себе си, се включва в общи разсъждения на спътниците си пак относно бързото забогатявяне на някои нашенци:
- Голо на голямо не може!...

Пътнишкият влак за Габрово пътува като трамвай. По средата на деня във вагона има само неколцина. Двама мъже разговарят насаме. Ходят си до местните селца през деня да нахранят кокошките в изоставените си домове и се връщат пак в града.
Неочаквано единият от тях казва:
- Тоя Желю най-добре да иде някъде и да се обеси...
Другият пита сопнато:
-Какво бе, какво не му харесваш?
Отговорът е:
-Ами той залъга младите, че всичките ще забогатеят бърже. Е, някои ще забогатеят...

Личната лекарка докато подписва рецепта уговаря частни уроци за дъщеря си с учител по математика. Учебниците наистина са неразбираеми. В училище не успяват да ги разяснят на децата. . Какво следва: за два часа – двадесет и пет лева. Осмемдесет лева на месеца.
- Считам , че това е нправено нарочно – изрича гласно тя. -. Имам си мое обяснение за това...
А не е ли и здравната реформа, съставена от чужденци, програма за сигурно намаляване на населението, особено възрастното? Един бавен действителен геноцид.

В аулата на Софийския университет представители на Световната банка разясняват реформата в образованието. Дават пари, но имат и условия – да се преправят учебниците като  се изхвърлят от тях разни робства, владичества, войни и прочие.
Застава на катедрата Николай Генчев – виден наш изследовател на миналото и националния ни характер, възпитал поколения млади историци.
- Ние сме древна цивилизация – не забравяйте това! – изрича той гневно пред полупразната зала.


Ами идеята за „реалните граници” на земеделските земи при раздаването им на отдавна изчезналите им собственици?...


 
фестивал на хумора в Габрово

Няма коментари:

Публикуване на коментар