вторник, 2 април 2013 г.

НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЛЬО КОРБЮЗИЕ


Зарадва ни откритието, че габровци са духом сродени с най-големия архитект на ХХ век Льо Корбюзие. Възрожденската строителна школа на  „архитектон” Колю Фичето по такъв начин намира европейско признание и спомага още веднъж да се съизмерим със света. Вграждането на строителните творби всред околната природа, особено балканската, е привлякла неговото внимание.
Швейцарецът Шарл Едуард Жанере /както е рожденото му име/ идва  в България, воден от  същите тежнения. През юни 1911 г., съпроводен от своя прятел Август Клипщейн, колекционер и историк на изкуството, той минава от Велико Търново през Габрово на път за Цариград. Оставя като свидетелство за своето посещение един акварел на най-старата габровска черква „Св. Йоан Предтеча”  в м. „Камъка”. Заедно с 15 подобни рисунки на Акропола, Атон, Помпей, Константинопол и египетските пирамиди през следващата година той е показан на художествена изложба в Нюшател, а през 1913 г. в самия Париж – първи по реда на  експонирането.
Дължим това откритие на  младия габровец Иван Руменов Шумков, докторант в Политехническия университет на Каталуния, Испания, който е подготвил самостоятелно  изследване под формата на дисертация и понастоящем преподава архитектура в Ню Йорк.
Узнаваме нови сведения за почитта към Льо Корбюзие. В родния му град Ля Шо-де-Фон и в столичния град Берн съществуват площади на негово име, а в Женева има също такава улица. Неговият образ стои на  банкнотата от 10 франка! Швейцария и няколко други държави подават заявка в ЮНЕСКО да бъде включено архитектурното наследство на Льо Корбюзие в Листата на  световното културно наследсгво.
Властите в Нюшател, както и общината на Цюрих, също възнамеряват да  осъществят подобни знаци на почит. Появява се обаче смущаваща пречка за това.
Писмата на Льо Корбюзие, публикувани през 2002 г., а също и нeговата биография, излязла през 2008 г. свидетелстват за  явни симпатии към нацистките режими на Хитлер и Мусолини, както  и близост с  френското колаборационистко правителство на Виши, където в началото  на 40-те години той пренася своя работен кабинет. Известно е и това, че в началото на 30-те години той посещава на три пъти СССР като автор на проект за грандиозен Дворец на съветите – съкровена идея на Сталин, останала неосъществена. На московската улица „Мясницка” обаче е построена сграда на Центросъюза, където  се  очаква  да  бъде  поставен  паметен  знак  с  бронзов  барелеф.
Горното е представено подробно през 2005 г. в книга на известния женевски писател и архитект Даниел дьо Рулет, останал смутен и разочарован от поведението  на своя любим учител.
За нас, българите, е далеч по-съществено, че Льо Корбюзие счита себе си за далечен наследник на албигойски и катарски родове и тъкмо това го довежда насам в родината на Боян Магесник,  Поп Бгомил и Василий Врач. Това е пространна тема с нови  френски и български изследвания, за която може да си потърси информация в Интернет.
 
Льо Корбюзие

Няма коментари:

Публикуване на коментар