понеделник, 25 април 2011 г.

"НЕПРЕЧЕСТЕНИ"


Един зина – друг се причасти. Останала е финална реплика от възлова великденска сцена.

Тълпят се пред свещеника в края на службата хора за причастие. Стари и млади, деца също. Уж спазват някакъв ред, ала и пред олтара надделяват хората с по-яки лакти и по-чевръстите в последния момент. Онези, които мислят за душата си, но по-ясно усещат какво им наумява стомахът. Всички са зинали с уста, омаяни от тамяна и черковните песни. Очакват да вкусят за пречистване от сребърната лъжичка и да си вземат късче осветен хляб.

Само че по-чевръстите преварват. Причастието и нафората няма да свършат, ала те самите не ще си дадат мира, ако поне едного или двамина от събратята си не преодолеят в решаващия момент.

И Христос натъжен се възкачва отново на кръста.

СЕДЕМ ЧЕТВЪРТЪКА ПОРЕД

От всичите дни на Страстната седмица най-почитан е четвъртъкът, денят на Тайната вечеря. Тогава именно следва да се боядисат яйцта. Не се работи нищо него ден, не е прието да се вдига шум, да се трополи или да се вика на висок глас. Иначе ще удари градушка нивите и ще настъпи гладория.

При това почитат се седем четвъртъка поред от Страстната неделя до Възнесение Господне включително. И са пазили хората да не работят през това време с особена строгост. Открито псували онези, които нарушават общоприетото правило. Имало е още по-строги постъпки спрямо тогавашни „бизнесмени”, особено духовници. Веднъж например тревненски колибари потрошили колата на местен свещеник, защото тръгнал навръх Велики четвъртък да си оре нивата.

Щом в същия ден са предали и арестували в Гетсимавската градина Исуса Христа, с най-голямо смиреание следва да се изкупят човешките слабости и несъвършенства.


Исус Христос на кръста


Няма коментари:

Публикуване на коментар