понеделник, 11 май 2020 г.



Най-старата азбука
През ІV век в Никополис ад Иструм
епископ Вулфила превежда Библията на готски език

Три азбуки са се появили за пръв път по нашите земи. Най-първата от тях е готската азбука. Готското царство е просъществувало десетилетия наред в Централна Северна България. В античния град Никополис ад Иструм край днешното търновско село Никюп епископ Вулфила превежда през ІV век Библията, като за тази цел създава оригинална писменост. Копие от нея, наричано „Codex Argenteus“ (Сребърна Библия), понеже е изписано върху покрити със сребро листове, след дълго странстване из Европа стига до северните страни и понастоящем се съхранява в Университета на град Упсала в Швеция. Тамошни учени изследват всестранно древния ръкопис. На три пъти те идваха в Свети-Климентовия университет да обсъждат тази тема с участието на австрийски и български учени. Появи се терминът „вулфилознание“. Те подариха днешно копие на скъпоценната книга на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.
На Симеоновското шосе край Витоша работи Дом „Вулфила“ с директор д-р Росен Милев, където се водят изследвания на делото му. А археологът Тодор Балабанов откри край Шумен готски погребения с позлатени предмети в тях.
В първите дни на декември 2012 г. в Софийския университет бе представена нова книга – дело на проф. Ларш Мункхамар с финансовото съдействие на Университетската библиотека в Упсала. Неин редактор е Вера Ганчева, ръководител на Катедрата по скандинавистика. Преведена е от шведски на български език от Живка Колева. Консултант е Росен Милев. Издадена е от „Хемус Груп“. Срещата уважи с присъствието си посланичката на Швеция. Дойдоха видни български учени медиевисти. Дългогодишната ръководителка на Катедрата по германистика проф. Емилия Стайчева – отскоро председател на Съюза на преводачите в България, бе удостоена с почетен медал „Вулфила“. Раздадени бяха като дар екземпляри от книгата – един от тях е предназначен за библиотеката на Националния музей на образованието в Габрово. Самият автор не успя да пристигне в София.
Календарът предложи удивително съвпадение. Беше Никулден – денят за почит на Св. Николай Мирликийски. Същият присъства на Никейския събор през 325 г. и зашлевява плесница на епископ Арий, който там огласява нова ерес. Тази сцена е изобразена като стенопис в Рилския манастир от Захарий Зограф. Остава за проучване въпросът, доколко Вулфила е бил привърженик на арианството, или само е бил набеден в това. Така или иначе, тъкмо поради това готската азбука не намира приложение в бъдеще. За разлика от кирилицата, на която и днес пишат милиони хора по света.
Забележка. Пръв оповести неизвестния факт, че готската азбука е създадена именно в Никополис ад Иструм, известният немски българист Норберт Рандов в рубриката „Българистика и българисти“ на седмичника „Антени“ (бр. 52, 25 декември 1985 г.).

"За Буквите" Кирило-Методиевски вестник

БРОЙ 39/МАЙ 2013 Г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар