понеделник, 13 юли 2020 г.



Почитта към рилския светец
Малко известни сведения
за духовната общност на балканските народи

Проф. Димитриос Гонис изследва книжовните връзки между славяните и гърците през Средновековието и Възраждането. Автор е на повече от 80 книги и статии. Чрез тях в Гърция за първи път са представени светците на Българската православна църква.
Св. Иван Рилски е първият български светец, представен с отделна книга в Гърция, издадена през 1996 г. В същото време за руски и сръбски светци на гръцки език са отпечатани десетки книги. Редом с тях тя се превръща и в учебник за богословите в университета.
Почитта към рилския пустиножител започва през ХIХ век. През 1819 г. той е включен в сборник с жития на светци (синаксар), съставен от Св. Никодим Светогорец. През 1895 г. същият е включен във „Великия синаксар“ ( сборник с жития на светци) на Константин Дукакис. Същото става и с „Великия синаксарник“ на Виктор Матеус по-късно, а в наши дни – в сборник на архимандрит Николай Протопапас.В школата на о-в Халки йеромонах Дамаскин Рилски превежда „Житието на Св. Иван Рилски“ от изданието на Неофит Рилски, осъществено през 1836 г. в Белград. Три служби са посветени на Св. Иван Рилски. Първата служба е смесена – гръцка и славянска. Създадена е от митрополит Константин Типалдос-Яковатос, който е бил директор на школата на о-в Халки от 1844 до 1864 г. Той е имал слабост към славянския език и поканва Неофит Рилски да чете лекции в школата. Там е било традиция да се води съвместна литургия – от едната страна на църквата пее хор на гръцки език, а от другата – хор пее на славянски език. Тази служба е съхранена в родината на Яковатос – о-в Кефалония в Йонийско море, където се премества да живее, след като е принуден да напусне школата. Очевидно е взел със себе си архивите.
Втората служба е написана през 1860 г. в манастира Ватопед на Атон, където е бил бившият одрински митрополит Григорий Византиец. Той също е имал голяма слабост спрямо Св. Иван Рилски. По-рано той е бил митрополит на Тивериупол (Струмица) и оттам изглежда познава българската православна традиция. Трябва да се подчертае, че тази служба се създава след събитията във Вселенската патриаршия през 1860 г. Автор на службата е монахът Яков Неаскитски.
Третата служба е написана от Александър Мореатидис през 1917 г., по време на Първата световна война. В нея се подчертава българският произход на Св. Иван Рилски, докато в службата на Неаскитски се споменава само планината Рила. В синаксарника на Дукакис е предадено величание за всички светци, които се почитат по православния календар на 19 октомври. От своя страна Матеус включва в синаксарника си един тропар за Св. Иван Рилски, написан от йеромонах Герасим Микрагонянид.
Проф. Гонис въвежда в научно обръщение неизвестни материали от архива на о-в Кефалония. Той приканва български изследователи да го посетят, понеже е напълно достъпен и предлага поле за плодотворни изследвания.
А къде в съвременността може да се чуе на живо величание за Св. Иван Рилски в Гърция? Може да се чуе величание за Св. Иван Рилски в манастира Кехровуни на о-в Тинос, на Цикладите. Това е най-голямото място за поклонение в Гърция, посещавано от хора от целия свят. Там се съхранява дясната ръка на рилския светец. Всяка година на 19 октомври има бдение, посветено нему.
Проф. Гонис е роден в същинска Гърция, далеч от границите с България. Не е обременен от исторически вражди и предразсъдъци. Смее да твърди, че е сравнително най-обективен в представянето на вековните връзки между българската и гръцката църква. Подготвил е книга със съчиненията на Иван Селимински в техния гръцки текст, които се съхраняват в Народната библиотека на Атина. Тя включва пространна студия за неговото творчество и подробен коментар на публикуваните съчинения.
Атинският професор признава, че е привлечен от делото на пътуващите проповедници, наричани таксидиотичерноработниците на духовното поприще, без които словото Божие и животът на балканските църкви и манастири са невъзможни.
 БРОЙ 52/НОЕМВРИ 2017 Г.
"За Буквите" Кирило-Методиевски вестник   

Няма коментари:

Публикуване на коментар